Whisky- etiquette

 

De laatste tijd schieten de whiskyproeverijen als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe hoor je een whisky te proeven? Eigenlijk verschilt het proeven van whisky niet zo veel van het proeven van wijn. Het begint met een goed glas. Maar welk glas is het meest geschikt voor welke whisky?

whisky1_1359353cVoor de whisky’s die met ijs worden gedronken, is de zogenaamde ‘tumbler’ het brede glas met de dikke bodem, het meest geschikt. Voor een verfijnde malt whisky is een dunner, naar boven taps toelopend glas, geschikter. Dit is het zogenaamde nosing glas. De aroma’s van de whisky blijven hierin beter bewaard. Zorg daarbij dat de whisky op kamertemperatuur is. Vervolgens laat je de whisky zachtjes in het glas rond draaien. Dit heet het walsen. Daarna snuif je de geur van de whisky op. Een tip is eerst een druppel water in het glas te laten vallen. Hierdoor komen de aroma’s het beste vrij. Daarna mag je eindelijk echt proeven. Laat de whisky rondgaan in je mond en snuif de geur en smaak op. En geniet!

 

Tags: