Schotse Whisky

Het woord whisky komt uit het Gaelic, de taal van de Kelten die oorspronkelijk Schotland en Ierland bevolkten. Het woord ‘usquebaugh’ staat voor ‘levenswater’. Dit werd op den duur verbasterd tot ‘usky’ en werd uiteindelijk ‘whisky’ in het Engels. Let op, ‘whisky’ wordt geschreven zonder ‘e’. Gespeld als ‘whiskey’ hebben we het over Amerikaanse of Ierse whisky. Beledig de trotse Schotten hier niet mee!

Whisky is een sterk alcoholische drank gemaakt uit graanbeslag dat op houten vaten is gerijpt. Het graan wordt eerst bevochtigd, zodat het in mout verandert. Vervolgens worden de moutkorrels boven een open vuur gedroogd. Dit ‘eesten’ is een belangrijke stap in het productieproces. Het maakt namelijk veel verschil met welk soort brandstof het vuur wordt gestookt. En of er turf wordt toegevoegd aan de brandstof. Turf voegt een heel specifieke geur toe aan het vuur die weer doortrekt in de mout. De smaak van de whisky wordt hierdoor in grote mate beïnvloed. Hierna worden de moutkorrels fijngemalen, het zogenaamde ‘mashen’. Vervolgens wordt water toegevoegd. Hierop begint het gistingsproces. Na afloop van de gisting wordt de whisky gedestilleerd.

Destilleren houdt in dat de whisky boven het kookpunt van alcohol wordt gestookt. De verdampte alcohol wordt vervolgens opgevangen. Hieraan dankt de drank zijn hoge alcoholpercentage. De whisky rijpt niet verder door in de fles, zoals bij wijn het geval is. Hierdoor is whisky lang houdbaar en verandert hij niet van smaak. De leeftijd van een whisky slaat op de tijd dat hij gerijpt heeft.

1363102776997

Whisky is een zeer populaire drank in Schotland. Maar ook ver daarbuiten zijn er vele whiskyliefhebbers te vinden. Er zijn vele stokerijen die de echte Schotse whisky maken. Van kleine ambachtelijke, tot de grote fabrieksmatige stokerijen. Veel van deze stokerijen zijn te bezichtigen. En in Edinburgh, de prachtige oude hoofdstad van Schotland, is de Scotch Whisky Experience te bezoeken. ‘The spirit of Scotland in a glass’ zoals ze daar zeggen. Gevestigd in een oude stokerij zijn een museum, een winkel en een restaurant te vinden. Hier zie je met eigen ogen hoe whisky wordt gemaakt. De winkel is ook het bezoeken waard. Ben je al jaren op zoek naar die éne bijzondere whisky? Grote kans dat je hem hier zult vinden. Of wat dacht je van een fles whisky gebotteld in je geboortejaar? Als je hier bent uitgekeken, kun je verder Schotland in trekken en een bezoek brengen aan de andere stokerijen. Zoals de Ardbeg distilleerderij op Islay. Deze stokerij verwelkomt whiskyliefhebbers op gastvrije wijze. Zij kunnen het fabricageproces bekijken en natuurlijk kan er geproefd worden. Of neem de BenRiaugh stokerij, waar heerlijke Speyside whisky wordt gestookt. Hier kun je naar toe voor een privé-rondleiding. De stokerij is normaal niet open voor publiek, maar manager Ewan George maakt graag tijd voor jou en je vrienden als je van te voren even belt. En zo zijn er nog vele, vaak idyllisch gelegen stokerijen, te bezoeken.