Gezondheid

Proost, op je gezondheid!

Slainte-maithIedereen kent de alarmerende berichten van tieners die bewusteloos worden opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van een alcoholvergiftiging. Dit zijn natuurlijk de extreme gevallen. De meeste mensen gaan verantwoord om met alcoholgebruik.

Het drinken van een enkel glaasje per dag kan zelfs positieve effecten op de gezondheid hebben zo is uit onderzoek gebleken. Matige drinkers hebben 20 tot 30 % minder kans op hart- en vaatziekten dan geheelonthouders en zware drinkers. Ook suikerziekte en dementie komt minder voor in deze categorie.

Toch beseffen veel mensen niet dat ze ongemerkt meer alcohol gebruiken dan ze denken. En dat ze dus in de risicogroep vallen, die meer kans heeft op allerlei aandoeningen. Ten eerste bevat alcohol relatief veel calorieën. Overgewicht ligt dus op de loer. Verder is natuurlijk de schade aan de lever door overmatig alcoholgebruik genoegzaam bekend. Overbelasting van de lever kan op termijn leiden tot bijvoorbeeld leververvetting of levercirrose. Deze laatste aandoening is blijvend en geneest niet na het stoppen met alcoholgebruik.

Langdurig teveel drinken kan ook leiden tot hersenbeschadiging. Je gaat trager denken, hebt meer moeite met nieuwe situaties en ook kan geheugenverlies optreden. De meest ernstige vorm hiervan is het syndroom van Korsakov.


Maar overmatige alcoholconsumptie kan niet alleen voor jezelf een gevaar opleveren. Ook voor anderen kan jouw alcoholgebruik ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld door beschonken achter het stuur te kruipen en een verkeersongeluk te veroorzaken. Alcohol vertraagt je reactievermogen, maar maakt je tegelijkertijd overmoedig . Terwijl je zelf vaak denkt nog prima te kunnen rijden, is het al niet meer verantwoord.

 

Voor kinderen is alcohol tot hun zestiende een echte ‘no go’. Onder de zestien jaar zijn de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling. Het drinken van alcohol richt hier directe en blijvende schade aan toe. Zo zijn gevallen bekend van kinderen die een VWO-advies op school hadden, terug moesten naar het VMBO. Kijk dus uit met het schenken van alcohol aan je kinderen. Het idee van veel ouders om hun kinderen thuis te laten drinken, zodat ze er aan gewend raken, wordt dan ook door veel experts ontraden. Laat kinderen in ieder geval tot hun zestiende helemaal geen alcohol gebruiken.

Eigenlijk laat het bovenstaande zien dat het drinken van een enkel glaasje alcohol voor volwassenen weinig kwaad kan. Maar beperk je alcoholconsumptie wel tot dit niveau. Zo voorkom je veel schade aan je eigen en mogelijk ook aan andermans gezondheid. Het aloude advies ‘geniet, maar drink met mate’ gaat nog steeds op!